• What did the first bracelets look like?
  • When did the golden bracelet first appear?
  • How has this jewellery evolved through time?

The golden bracelet is a timeless piece of jewellery, which can perfectly reflect both the latest trends and the classiest of traditions. That’s why every woman should have a beautiful piece of jewellery which can decorate her wrist on any occasion. But where did the use of the bracelet first come from? How has this jewellery evolved over time?

Hoe zagen de eerste armbanden eruit?

De allereerste armbanden ontstonden al een verbluffende 7000 jaar geleden. Volkeren zoals de oude Egyptenaren, Mesopotamiërs en Chinezen kenden allen het decoratieve en symbolische gebruik van sieraden, die onder andere status en rijkdom benadrukten. Toendertijd werden armbanden vooral vervaardigd uit lange grassen, flexibele takken en schelpen. Ook toen werden er al flarden goud gebruikt, maar onvoldoende om de gouden armband in te luiden zoals we die vandaag kennen.

Tijdens het Bronzen Tijdperk waren brons en koper de metalen bij uitstek. Decoraties zoals schelpen en stenen werden vanaf dan in het metaal verwerkt als bijkomende verfraaiing.

Wanneer ontstond de eerste gouden armband?

Na het einde van het Bronzen Tijdperk in 1400 v.C. begon de gouden armband samen met de zilveren gemeengoed te worden. Ook nu was het nut van bijzondere juwelen vooral decoratief en duidde het status aan. In het oude Egypte vulde men het edelmetaal aan met edelstenen, en werd de eigenaar ermee begraven. De Grieken, en later de Romeinen, zagen de armband vooral als statussymbool. Soldaten droegen gouden manchetten om zich te beschermen tijdens de strijd en gaven ze krachtige vormen zoals slangen.

In China geraakt goud als belangrijkste materiaal voor sieraden niet snel ingeburgerd. Daar vierde doorheen de geschiedenis vooral jade hoogtij in alle vormen van juwelen.

Hoe evolueerde het sieraad doorheen de tijd?

De Mediterrane stijl van de Griekse armband verspreidde zich snel doorheen Europa. Daar kwam echter een einde aan tijdens de overgang naar de Middeleeuwen. Vooral bij mannen verloor het sieraad sterk aan populariteit. Dat duurde tot polsversiering terugkeerde in de 17de eeuw, deze keer als modeverschijnsel. Ook in de Victoriaanse periode groeide de populariteit. Doorheen de 20ste eeuw ontstonden ontelbaar veel stijlen en variaties armbanden, gericht naar de mode en nieuwe ontwerpstijlen. Vandaag combineert het goud van de armband stijlvol met natuurlijke ontwerpen en materialen.

Waar kan ik de perfecte gouden armband vinden voor mijn juwelenkist? Hoe kies ik zeker de juiste armband? Vraag advies aan de diamantexperts van BAUNAT.

Share on: