Are you looking to surprise your partner with a unique marriage proposal? Or will you go down on one knee to pop the question traditionally? Whatever proposal you have in mind, make sure you spend enough time in finding the perfect engagement ring. But never an engagement ring without a stunning diamond,  of course! But how many carats to choose for the diamond in her engagement ring?

  • What does diamond carat mean?
  • What does precious metal carat mean?

Browse our wide range of gold and diamond engagement rings

 

What does the carat weight say about the diamond?

Let us start at the beginning: what does carat mean? Carat is the unit of measurement used to specify the weight of precious stones. Although a carat was only officially equated to a weight of 200 milligrams in 1907, the unit of measurement was used before that. After all, the word derives from 'keration'; an Ancient Greek term for the pod of the Carob tree. The Ancient Greeks grasped that this pod had a relatively constant weight and as such was ideally suited for precision measurements.  Don't confuse this with gold karat however. Gold karat indicates the clarity of the precious metal, not its weight.  

To determine how many carats the diamond in her engagement ring should weigh, we fundamentally go with your personal preference, as well as your budget.  Or would you rather take the average as a guideline?

Diamonds are a girl’s best friend

Hoeveel karaat diamant heeft de gemiddelde verlovingsring?

Wanneer we de wereldmarkt bekijken, stellen we vast dat het gemiddelde karaatgewicht voor een verlovingsring rond de 1.00 en 1.09 karaat ligt. In ongeveer 19% van alle verkochte verlovingsringen pronkt een steen met een vergelijkbaar karaatgewicht. Hoeveel haar verlovingsring kost wanneer u deze richtlijn volgt? Voor een diamant van 1 karaat betaalt u ongeveer €3.900 à € 4500. Voor een uitzonderlijke kwalitatieve diamant met hetzelfde karaatgewicht kan de prijs echter oplopen tot €12.000 euro. Die prijzen zijn wel enkel richtlijnen, aangezien we onze prijzen wekelijks aanpassen naarmate de marktprijzen veranderen.

Wil u de huidige prijzen duidelijk zien om een beeld te scheppen? Bekijk dan nu al onze diamanten verlovingsringen.
Vrouw heeft 2 diamanten ringen vast. BAUNAT over hoeveel karaat diamant voor verlovingsring weegt.
Een tip: kijk ook naar diamanten met een karaatgewicht net onder de afgeronde cijfers. Zoekt u bijvoorbeeld een diamant van 1..0 karaat (het Europees gemiddelde voor een verlovingsring), overweeg dan ook een steen van pakweg 0.90 karaat. Zo bespaart u al gauw tot 25%!

Bekijk hier een solitaire van 1.20 ct.

Waarom u niet enkel kijkt naar hoeveel karaat diamant uw verlovingsring heeft

Het zal u misschien verbazen maar hoeveel karaat de diamant in haar verlovingsring weegt, is de minst belangrijke factor. U kiest beter een hogere kwaliteit dan een hoger karaatgewicht. Het is dus belangrijk om ook de slijpwijze, zuiverheid en kleur van de diamant onder de loep te nemen. Een kleinere diamant met een betere slijpkwaliteit zal prachtig fonkelen en daardoor ook groter lijken dan hij werkelijk is. En dat is niet de enige tip voor een groter ogende diamant. Alle belangrijke aspecten om in acht te nemen, noemen we de 4 c's. Ze zijn onmisbaar in uw zoektocht.
Er bestaat geen vaste prijs voor 1 karaat diamant aangezien de markt blijft veranderen. Daarom passen we bij BAUNAT wekelijks onze prijzen aan de markt aan, zodat u steeds zeker bent dat u het juiste bedrag ziet.

Hoe betaalt u minder voor evenveel karaat diamant in uw verlovingsring?

U kan het totale karaatgewicht ook spreiden over meerdere kleine diamanten. Verlovingsringen met 2 diamanten en zelfs trilogie verlovingsringen met 3 diamanten zijn vandaag een heuse trend. Hoe meer stenen, hoe meer schittering en hoe groter de diamanten dus zullen lijken.

Vrouw heeft 2 diamanten ringen vast. BAUNAT over hoeveel karaat diamant voor verlovingsring weegt.

Welke andere edelstenen kan ik in haar diamanten verlovingsring verwerken?

Diamant is dan misschien de waardevolste edelsteen, het is niet het enige dat zich die naam mag toekennen. Ook van saffier, smaragd en robijn beschrijven we het gewicht in karaat en ook zij zijn bijzonder waardevol.

Blauwe saffier, groene smaragd en rode robijn zijn goedkoper dan diamant per karaat, maar ze zijn wel nog steeds heel zeldzaam én dus ook waardevol. Wil u voor meer karaat gaan, maar ook voor een uniekere uitstraling? Kies dan een gekleurde edelsteen als centrale steen in uw verlovingsring.

Bekijk hier al onze juwelen met saffier, smaragd en robijn

Wat met het karaat van het edelmetaal?

Vrouw heeft 2 diamanten ringen vast. BAUNAT over hoeveel karaat diamant voor verlovingsring weegt.
Zoals u eerder al las, drukken we ook de waarde van edelmetaal uit in karaat. Waar karaat bij diamant het gewicht van de steen aanduidt per 0,2 gram, duidt het bij edelmetaal het gehalte edelmetaal in de legering. Voor de legering van de ring combineren juweliers goud dus met verschillende soorten edelmetalen.
Vrouw heeft 2 diamanten ringen vast. BAUNAT over hoeveel karaat diamant voor verlovingsring weegt.

Wat betekent karaat bij een legering concreet?

Voor een 18-karaats gouden ring gebruiken we bijvoorbeeld 75% puur goud en 25% zilver, koper of palladium. 18-karaats goud is dan ook het beste gehalte om juwelen mee te maken. Minder dan 18 maakt de ring stukken minder waardevol, maar puur goud is heel zacht en fragiel. Meer dan 18 karaat goud maakt dus dat uw ring minder stevig en duurzaam is.

Ontdek hier meer over de edelmetalen die u kan kiezen

En platina dan?

Platina is een heel ander type edelmetaal. Door de duurzaamheid die het metaal inherent bezit, is een legering bij platina niet aangewezen. Die duurzaamheid maakt platina ook moeilijker te bewerken, waardoor het meestal duurder uitvalt dan rood-, geel- of witgoud.
Vrouw heeft 2 diamanten ringen vast. BAUNAT over hoeveel karaat diamant voor verlovingsring weegt.

Platina vs. witgoud

Platina wordt door zijn zilvergrijze kleur vaak verward met witgoud, maar juist in die kleur ligt het verschil. Platina is meer grijs terwijl witgoud eerder wit-glanzend is. Daardoor heeft platina een stoerdere en modernere uitstraling en is witgoud eerder een elegante en klassieke keuze.

Ontdek meer over het verschil tussen platina en witgoud

Welke verlovingsring koopt u?

Hebt u nog niet beslist welke verlovingsring u om zijn of haar vinger wil schuiven? Het aantal verschillende verlovingsringen in onze collectie maakt het er zeker niet makkelijker op. U kan alvast afgaan op de gemiddelde prijs van verlovingsringen voor elk budget, maar u kan ook persoonlijk advies vragen. Vraag raad aan de experten van BAUNAT via mail, telefoon of chat of maak een afspraak.

Waar moet ik nog op letten?

De prijs van een verlovingsring is absoluut een belangrijk aspect, maar zeker niet het enige om rekening mee te houden. Bent u benieuwd waarom het aangeraden is online uw verlovingsring te kopen, of hoe u bespaart zonder in te boeten aan kwaliteit? U leest er alles over in deze blogs.
Share on:
SARA SIX